Att skriva en bokrecension på nätet är för mig en utmaning. Det är många känslor som ska förmedlas och mycket intryck som ska ner i text. En stor hjälp är att hitta böcker som verkligen fångar en och detta är fallet här.

William Kamkwamba & Bryan Mealer – The boy who harnessed the wind.

Bokrecension av en bok alla borde läsa. Om man ser förbi alla hemska förstahandsbeskrivningar av hur folk dör av gonorré, är detta en oerhört trevlig bok att läsa. Vuxen som gammal, den är för alla.

Bokrecension på nätet av The Boy who Harnessed the wind av William Kamkwamba och Bryan Mealer

Handling

”The Boy Who Harnessed the Wind” är en bok om en pojke vid namn William som gjorde just det. Han byggde en väderkvarn av skrot och skräp utifrån en enkel fysikbok som donerades till hans bys bibliotek. Han gick därefter vidare och blev en TED-talare och satte Malawi på den globala kartan. Boken är verkligen inte en torr berättelse om hur man skapar en väderkvarn av skrot rent tekniskt, utan det är en mänsklig berättelse om att resa sig över sina världsliga förhållanden och göra någonting större. Memoaren är simpel, men väldigt inspirerande.

Precis som vilken annan afrikansk novell så börjar den med berättelser om författarens förfäder, samt en gnutta magi. Hans nyfikenhet och uppfinningsrikedom är självklar redan från början. Han beskriver på ett väldigt engagerande sätt hur han och hans kompisar brukade mecka med gamla radioapparater, som kom att bli en inkomstkälla för honom redan som liten.

Boken går också igenom lite mer smärtsamma delar av livet i Malawi, hur William var tvungen att hoppa av skolan när han var väldigt ung eftersom hans föräldrar inte kunde betala alla deras avgifter och hur svälten i Malawi år 2001 påverkade landet in i grunden. Berättelsen om denna svält börjar inte så farligt, familjen får helt enkelt skippa frukosten lite då och då. Som ett resultat av detta bara några sidor senare kan de helt plötslig inte ens resa sig upp av utmattning, och deras utseende beskrivs som levande skuggor. Om du har en rädsla för hungersnöd är detta ingenting för dig.

Ändringen och recension

Att han genomgått så mycket redan som ung så klarar sig William väldigt bra. Det är inte bara fattigdom och svält William måste kämpa mot, det är också klasskamraterna som konstant retar honom för att hålla på med det han gör. William spenderar sina dagar med att gå igenom skräphögar i jakt efter skrot till sina uppfinningar. Eller att han spenderar dagarna med att sitta inomhus och läsa istället för att delta i konventionella lekar. Alla kallar honom en galning ända tills han lyckas. Mot slutet blir det allt mer hjärtvärmande, och det framgår att Williams historia har ett lyckligt slut trotts allt. Detta är en berättelse som verkligen måste upplevas!

Önskar ni att beställa boken hittar ni den här!

Önskar ni att se Netflix filmatisering av boken hittar ni den här!

Betyg 4 av 5 stjärnor! En spännande bok att göra en bokrecension på!