Desiree Nilsson

Desiree - Bokrecensioner

Bokrecension: Hugh Howey’s – Wool

I bloggens första bokrecension kastar vi oss över klassikern Wool. Det kanske är oundvikligt att Hugh Howey’s bok Wool flera gånger beskrivits som science-fictionvärldens version av Fifty Shades of Grey, med tanke på alla liknelser som dras mellan diverse böcker och succéromanen. Innan boken var riktigt klar, när den egentligen bara var 60 sidor lång, så hade Howey redan publicerat romanen i form av en självpublikation. I juli månad 2011 släpptes den post-apokalyptiska berättelsen för första gången, och läsare världen över krävde uppföljning. Boken byggdes på ytterligare av Howey och är idag på över 500 sidor en bästsäljare världen över. Filmrättigheterna har redan plockats upp av Ridley Scott.

Wool
Wool av Hugh Howey är en klassiker

Det är dock inte helt rättvist att jämföra denna bok med Fifty Shades som så många gör. Howey kan verkligen skriva och den dystopiska värd han uppfunnit är både skrämmande såväl som intressant. Detta är en värld där luften är dödlig och där mänskligheten levt i underjordiska bunkrar så länge man kan minnas. Dessa bunkrar eller silos som de kallas i berättelsen är jättelika strukturer som sträcker sig hundratals meter ner i jorden. Utsidan kan bara ses genom suddiga bilder som projiceras på en vägg där enbart de livlösa kvarlevorna från en tidigare civilisation finns kvar. Landskapet är ett klotter av ruttnande plantmassa, glasspillror och högar av stål.

Vissa av de element som skildras i Wool funkar alldeles utmärkt. De första två sektionerna är skrämmande, intressanta och dolda i en lockande mystik. Holsten, den gamle borgmästaren Jahns och Marnes är förvånansvärt fullständiga karaktärer. Vissa av de motgångar som Howey ställer sina karaktärer inför är sannerligen hemska, men icke desto mindre extremt intresseväckande. Man märker verkligen att han har haft det väldigt roligt med att komma på alla detaljer i sin berättelse. Till exempel det lotteriet som sker efter ett dödsfall, som ska utse nästa par som ska skaffa barn. Alla hemskheter understryks av en övergripande klaustrofobi, rädsla för det okända, och allt annat som tillkommer när man lever under jorden.

Det finns dock vissa delar som inte funkar så bra. Detta har antagligen att göra med sättet som novellen utvecklades på. Berättelsen växte i och med att läsare fick intresse för den. Howey kanske kände att han nu hade ett ansvar att fullfölja berättelsen, vilket är en stressfaktor som kan ha bidragit till att kvalitén gick nedåt. Tydligast är nog kärleksintresset mellan Lukas och Jules, någonting som känns oerhört falskt och skildrats bara för saks skull.

Med det sagt, är det onekligen enkelt att sa varför Wool fångar sina läsare så snabbt som den gör. Om vi ger Howey lite mer tid att skriva uppföljaren, kan det bli väldigt intressant att se vad som kan trollas fram.

Önskar ni att beställa boken hittar ni den här!

Betyg 3,5 av 5 stjärnor!

1 kommentar

  1. Så bra bok!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Desiree Nilsson

Tema av Anders NorenUpp ↑